Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego

9 listopada 2016, 07:00

Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.



Opóźniacze spalania we krwi kotów pochodzą z domowego kurzu

27 lutego 2017, 11:59

Badacze z Uniwersytetu w Sztokholmie potwierdzili coś, co już wcześniej podejrzewano: że wysokie stężenia bromowanych opóźniaczy spalania (ang. brominated flame retardants, BFR) u kotów pochodzą z domowego kurzu.


Jedno jajko dziennie pomaga niedożywionym dzieciom osiągnąć prawidłowy wzrost

8 czerwca 2017, 05:19

Półroczne badanie przeprowadzone w Ekwadorze wykazało, że jedno jajko dziennie może pomóc niedożywionym dzieciom osiągnąć prawidłowy dla wieku wzrost.


Wykrywanie parkinsona za pomocą testu rysowania spirali

12 września 2017, 12:05

Naukowcy z RMIT University w Melbourne przetestowali metodę wykrywania choroby Parkinsona (ChP) na bardzo wczesnym etapie, gdy nie ma jeszcze fizycznych objawów. Jak tłumaczą, tablet ze specjalnym oprogramowaniem mierzy prędkość i siłę nacisku pióra podczas rysowania spirali.


Tauryna wspomaga leki wywołujące remielinizację

11 grudnia 2017, 12:57

Podawanie tauryny, aminokwasu naturalnie wytwarzanego przez ludzki organizm, może zwiększyć skuteczność obecnych terapii stwardnienia rozsianego (SR). Jak podkreślają specjaliści z Instytutu Badawczego Ellen Scripps, tauryna wspomaga remielinizację.


Wirusy grypy wpływają na działanie centrum pamięciowego mózgu

28 lutego 2018, 11:07

Samice myszy zarażone 2 szczepami wirusa grypy wykazywały zmiany w budowie i działaniu hipokampa. Były one widoczne miesiąc od infekcji, a więc długo po zakończeniu ostrej fazy choroby.


W wyższej temperaturze organizm lepiej radzi sobie z nowotworami i infekcjami

23 maja 2018, 11:11

Im wyższa temperatura ciała, tym szybciej organizm przystępuje do walki z infekcjami, ranami czy guzami nowotworowymi, wykazali matematycy i biolodzy z Uniwersytetów w Warwick i Manchesterze.


Znamy wyniki badań nad światowym spożyciem alkoholu i jego skutkami

27 sierpnia 2018, 12:03

Alkohol jest jedną z głównych przyczyn śmierci i chorób na całym świecie. Autorzy badań Global Burden of Disease, których wyniki opublikowano właśnie na łamach The Lancet, informują, że alkohol odpowiada za niemal 10% zgonów wśród osób w wieku 15–49 lat. W ramach badań oceniono spożycie oraz skutki zdrowotne alkoholu w 195 krajach w latach 1990–2016.


W oczach pacjentów z chorobą Creutzfeldta-Jakoba występuje wysoki poziom prionów

26 listopada 2018, 13:19

W oczach zmarłych ze sporadyczną, inaczej samoistną, chorobą Creutzfeldta-Jakoba (ang. sporadic Creutzfeldt-Jakob disease, sCJD) wykryto priony. To sugeruje, że oczy mogą umożliwiać wczesne wykrycie CJD.


Bezdech senny wiąże się z wyższym poziomem biomarkera alzheimera w mózgu

5 marca 2019, 05:18

Obturacyjny bezdech senny (ang. obstructive sleep apnea, OSA) wiąże się z większą akumulacją splątków neurofibrylarnych w korze śródwęchowej, która odpowiada m.in. za funkcje związane z procesami pamięciowymi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy